Persoonlijk blog over voedingssupplementen

Persoonlijk blog over voedingssupplementen

Persoonlijk blog over voedingssupplementen

Heel eerlijk heb ik lange tijd niks willen weten van voedingssuppletie. Ik dacht dat als ik maar gezond en biologisch at, dat voldoende zou zijn. Door ervaringen en opleidingen ben ik daar toch wel anders over gaan denken. Ook al eet je nog zo gezond en biologisch, er zijn altijd omstandigheden aanwezig die vitamines en mineralen roven, waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Denk aan (chronische) stress, sporten, hormoon verstorende stoffen, intoleranties, darmproblemen, luchtvervuiling, enzovoorts.

Gedurende de C-pandemie werd voor mij duidelijk dat ik mijn immuunsysteem zo optimaal mogelijk wilde hebben om goed weerstand te kunnen bieden. Voor mij was dat een voedingspatroon met zo min mogelijk prikkelende stoffen voor mijn darmen zoals gluten, koemelk en suiker. In de vakbladen over voeding en gezondheid werd ook geschreven over suppletie om je immuunsysteem te versterken. Vanaf dat moment ben ik een multi gaan slikken aangevuld met omega 3, zink, vit D, vit C, vit B12 en magnesium en daar voel ik me heel goed bij.

Om me nog meer te verdiepen in voedingssupplementen heb ik de opleiding Orthomoleculair Adviseur – Basis gedaan. Een zeer interessante opleiding waar ik veel geleerd heb over de basis van voedingssuppletie.

Belangrijke regels die ik geleerd heb zijn:

Voordat je begint met suppletie zorg je dat je voeding in orde is en zorg je voor voldoende slaap en ontspanning. Zorgen voor voldoende slaap en ontspanning kun je zelf (makkelijk) doen of je schakelt hulp in van een coach.

Zorgen dat je voeding in orde is, is alweer lastiger. Hiervoor kun je hulp inschakelen van een natuurvoedingsdeskundige, die kan je adviseren welke voeding het minst belastend is en het makkelijkst verteert. Hij/zij kan je eventueel ook testen op intoleranties. Voor veel mensen geldt dat het verminderen van geraffineerde suiker, van gluten en van koemelk al veel gezondheidsvoordeel kan opleveren.

Je kunt starten met suppletie als je met je voeding aan de slag bent. Hiervan heb ik geleerd dat het belangrijk is om suppletie van een betrouwbaar merk te nemen. Dit zijn o.a. Vitals, AOV, Vitakruid, Metagenics, Lamberts. Deze merken gebruiken de best werkzame stoffen, die goed door het lichaam opgenomen worden. Ze gebruiken alleen stoffen die nodig zijn en dus geen overbodige toevoegingen. Lees dus altijd goed de etiketten! Check bij het etiketten lezen ook altijd wat de dagdosering is: soms zijn dit 2 capsules of meer en dat kan in prijs behoorlijk schelen.

Je start je suppletie altijd met een multi. Hierin zitten de vitamines en mineralen die voor de honderden processen in je lichaam nodig zijn. Die ga je eerst aanvullen voordat je specifiek op klachten gaat inzetten. Na een week of 6 voel je wel verschil, misschien al eerder. Dat specifiek op klachten inzetten vergt wel gerichte kennis, die je bij een therapeut kunt halen. Die kunnen dan vaak ook metingen doen om te meten waar je tekorten aan hebt en hoe je die het beste kunt aanvullen. Metingen kunnen via bloedtesten, via bioresonantie of energetisch.

In de winkel adviseren we je graag algemeen over een goede multi, over vitamine C, D3, B12, zink, omega 3 en magnesium, de basissuppletie. Heb je verder specifieke vragen, dan verwijzen we je graag door naar het gratis spreekuur van NGNL of maak een afspraak met een therapeut.

 

Liefs Marike