Vlierbloesem blog/recept
VLIERBLOESEMSIROOP
Heb je ze ook al gezien, de grote witte bloemschermen van de Vlier. Het is nu de perfecte tijd om zelf vlierbloesemsiroop te maken. De vlier bloeit van mei tot en met juli.
De Latijnse naam van de vlier is Sambuca nigra.
Vlierbloesem is weerstand verhogend, helpt om griep te voorkomen en vermindert de klachten bij slijmvliesontsteking en hooikoorts.
Als je op pad gaat, pluk de vlierbloemen dan op een schone plek en knip niet alle bloemen weg, laat wat staan voor onze insecten. De bloemen vormen later in het jaar bessen en daar kun je ook weer heerlijke siroop en jam van maken (bessen wel koken, want rauw zijn ze giftig).
Recept
7-10 vlierbloesemschermen (een flinke pan vol)
1 liter water
1200 gram suiker per liter (of honing/agavesiroop)
1 a 2 citroenen in plakken gesneden
Dit heb je nodig
1 grote pan
Schone uitgekookte flessen om de siroop in te bewaren
Fijne zeef of kaasdoek (theedoek)
Bereiding
1. Knip de vlierbloesemschermen en schud ze zachtjes uit (beestjes verwijderen).
2. Was de schermen niet (dat gaat ten koste van de smaak).
3. Haal de stengels (in ieder geval de grote) weg. Deze kunnen een bittere smaak geven.
4. Doe de bloesems met de schijfjes citroen in de pan en zorg dat de bloesems net onder water staan.
5. Laat de bloesems 1 a 2 dagen in het water laten staan (de smaak komt in het water).
6. Giet alles door een fijne zeef of kaasdoek, zo houdt je de siroop schoon.
7. Knijp de citroenschijfjes uit.
8. Meet hoeveel vocht je hebt en stem daar de hoeveelheid suiker (honing) op af.
9. Warm het water en de zoetstof langzaam op. Het hoeft niet te koken.
10. Doe de siroop in de fles/hang er een label of etiket aan met naam en datum en zet deze op een koele, donkere plek. De siroop is lang houdbaar.
Tip: De siroop is heerlijk verkoelend op warme zomerdagen. Vries voor de extra hete dagen eens siroop in als blokjes en voeg ze bijvoorbeeld toe aan bruisend mineraalwater.
Recept geïnspireerd door Werfzeep
Informatie over de Vlier uit het boek: Plant als medicijn van Leoniek Bontje
Bijdrage door Yolande van Loon, creatieve rouwvrouw