Wat kan ik eten om mijn weerstand te verhogen
De Natuur geeft wat je nodig hebt!
De natuur zorgt voor je. Leef in harmonie met de natuur voor je eigen gezondheid. Eet biologisch en volgens de seizoenen dan eet je de meeste weerstand.
Er is een aantal stoffen die helpen bij het verhogen van je weerstand. Met weerstand bedoelen we hier het vermogen van het lichaam om giftige stoffen of ziekteverwekkers te verwerken en af te voeren. Een immuunreactie bestaat uit een aantal fasen.
1) Activatie In de eerste fase wordt het immuunsysteem geactiveerd, waardoor een ontstekingsreactie kan ontstaan. Je kunt dan koorts krijgen of een roodgekleurde zwelling. De koorts is bedoeld om bacteriën of virussen af te doden. Het beste is om deze niet te onderdrukken met ibuprofen of paracetamol, maar uit te zieken, zodat het lichaam zelf de kans krijgt de indringers af te doden en op te ruimen. Het nutriënt bèta-glucanen speelt een belangrijke rol in de activatie van de immuunreactie. Bèta-glucanen zitten in de celwanden van paddenstoelen, met name shiitake, in sommige oer-granen als haver en gerst, algen en zeewier.
2) Evenwicht De tweede fase is de evenwichtsfase, waar de dode bacteriën en virussen opgeruimd worden en waar de ontsteking en de immuunreactie tot rust wordt gebracht. Het is belangrijk om de ontstekingsreactie te remmen zodat de koorts kan afnemen en het lichaam niet oververhit raakt. Vitamine D en Zink spelen in deze fase een cruciale rol. Zink zit in vette vis, vlees, zachtgekookt ei, zuivel en in kleine hoeveelheden in noten en graanproducten.
3) Afronding In de derde fase wordt de immuunreactie afgerond. De ontstekingsreactie wordt geremd en de vrije radicalen worden geneutraliseerd. Rust in het immuunsysteem verbetert het herstel. Quercetine zorgt voor een goede afronding van de immuunreactie. Nutriënt Quercetine komt voor in plantaardige voeding zoals appels, ui, boerenkool, bessen en pruimen, mits ze niet verwarmd zijn.
Zorg verder voor gevarieerde biologische voeding met veel vezels, veel kleur, onverzadigde vetten en gefermenteerd voedsel. Heb je een tekort, gebruik dan tijdelijk een supplement om het tekort aan te vullen en pas je voeding aan, zodat je het supplement niet meer nodig hebt. Voorziet je voedingspatroon niet in alle nutriënten vul dan aan met een supplement.
Bron: Bijscholing AOV, Yvonne Schreurs, Boek: Gezond van top tot teen